Fokus på fenomenet Empowered 21

12.06.2014 11:56

Norsk tekst trykk HER

Efter att jag skrev om fenomenet Empowered 21, rapporteras det fortfarande att detta var okänd för de allra flesta av oss såkallade pingst/karismatiker i Scandinavien. Flera kristna journalister och Scandinaviens största kristna blogg, rapporterar att de aldrig har hört talas om det här med E21. Trots att detta säkerligen är av intresse för fotfolket i Skandinavien. Det finns tydligen en stor aktivitet på nätet för att ta reda på detta. Genom olika sökordkombinationer hittar man mer och mer info om detta. Det gäller att vi hittar, faktabaserad informasjon och inte bara nätträffar som bara visar sig handla om "evangelist Larsen" som känner en av delegaterna i i E21, om du förstår vad jag menar. Spekulativa konspirationer tjänar inga på. Jag har sett sådana exempel i kommentarfältet hos Aletheia om E21. De flesta av dessa ledare i Empowered 21 har säkert goda avsikter och vill att deras insatser bidrar till att uppfylla profetian i Joel 2:28.

Min huvudpoäng genom att sätta fokus på detta är:
Varför vet nästan ingen av oss i Skandinavien något om detta fenomenet E21? En anledning kan vara att E21 formellt har kommit igång med Europa-avdelningen senare än i resten av världen, (i mars 2011, enligt Ulf Ekman). Det har faktiskt gått tre år sedan Ulf Ekman kom med som medlem i Europeiska Cabinetet. Men därför är det konstigt, så vitt jag vet, att inga offentliga uttalanden om E21 har kommit från Ulf Ekman sedan 2011. Folk har nu sökt webben efter offentligt information från Ekman, til oss Skandinaver om detta, men har bara hittat två uttalande på Ekmans egen blogg. Ulf Ekman deltog som talare vid den stora E21 världskongress i Tulsa i 08 till 11 April 2010. Innan congressen skrev han detta på sin blogg den 30 januari År 2010.

Ekmans blogg 30 januari 2010

Ulf skrev: "ORU är värd för en stor pingst-karismatisk konferens i april, 8-10, som heter ”Empowered 21″ med delegater från hela världen. Konferensen har tre spår:

1-Ett spår är den unga uppväxande generationen, deras behov och problem.

2-Ett annat är pastorer och ledare, med församlingsbyggande och mission.

3-Ett tredje spår är med teologer och utmaningen till fördjupad teolgisk reflektion och medvetenhet.

Det är en stor och seriös satsning. Allt strålar samman i behovet att stärka, utveckla och förnya den pingst-karsmatiska väckelsen så att den är redo att kunna ge ett starkt och vitalt bidrag i det 21 århundradet... Jag ser fram emot konferensen och kommer att medverka i den. Bland annat kommer jag tillsammans med flera andra predikanter tala i det stora  avslutande mötet". Citat slut.

(Se vad norska 'Korsets Seier' skrev om världskongress i Tulsa, tryck på länk)

 

Som nämnts var Europa-cabinetet sist ut, efter att det redan startats E21 cabinet i USA, Kanada, Central-och Sydamerika, Afrika, Mellanöstern, Asien och Australien. I mars 2011, Ekman skriver följande på sin blogg:

Ulf Ekmans blogg 25 mars 2011

Just kommit tillbaka från Hamburg där jag träffat pentekostala ledare från hela Europa som samlats för att diskutera möjligheterna till ett initiativ i Europa som heter E 21. E står för Empowered, ett ord man kommit fram till efter Azusa Centennial konferensen för några år sedan då så många olika pingst- och karismatiska strömningar kom samman för att fira 100 år av Pingstväckelse. Förra året hölls sedan en mycket lyckad E21 konferens i USA, med samma initiativtagare som Azusakonferensen, med 10 000 delegater från 96 länder och man räknar detta som en god start......Nåväl, det var två intensiva dagar av samtal, reflektion och bedjande över hur en bredare enhet ibland pingst-karismatiker skulle kunna se ut. I första rundan var det representanter för de europeiska pingströrelserna samt ett antal yngre församlingsbyggande rörelser. Det fanns ett stort behov av att bredda detta till att också inkludera de karismatiska rörelser som finns inom de historiska kyrkorna.

Tankarna är att bredda och fördjupa enheten, koordinera och stärka bredare initiativ, bygga broar och  fokusera på nästa generation för att både söka en starkare utgjutelse av Anden, fokusera på evangelisation, adressera viktiga teologiska frågor och fördjupa gemenskapen över nuvarande gränsdragningar och låsningar. Det skall bli intressant att se vad som kommer av detta".  Så skrev alltså Ulf Ekman mars 2011.

Det skall bli intressant att se vad som kommer ut av Empowered 21. Det verkar som att behovet av sådan information är viktig för folket innom frikyrkligheten. Genom att titta specifikt  med sökord på webben, blir vi mer och mer bekant med E21. Det är alltså inte en sorts hemlig information, om vad deras mål är, som de inblandade försöker dölja. Vi på gräsrotsnivå kan göra oss en otjänst genom att tillskriva detta något i stil med hemliga loger och ordenssällskap. Nej, vi måste också vara nyktra. Detta är dock något som dessa skandinaviska ledare tydligvis inte har betonat som viktig information. Och det är detta jag ville lägga fokus på: Varför vet/visste nästan ingen av oss i Skandinavien något om detta fenomenet, trots att Ulf Ekman var en av de ledande delgaterna där?

En intressant sak att notera om E21 är att de också arbetar med teologiska frågor i en ekumenisk anda. Det ska bli intressant att se vad som kommer ut av detta. Vem som påverkar vem .. katoliker eller protestanter? Eller kommer de att dra slutsatsen att lärofrågor är underordnad andlig manifestationer? Jeg tror däremot att "right believing produce the right fruits".

T. Steen - 7 mai 2014

Här nedan är en av två tidningsartiklar om E21 i Scandinavien som har framkommit i fråga. Tipsa gärna om det finns flera. Svenska Dagen skrev om Ulfs bloggpost i ärendet från 2011.