Påve Franciskus i Israel

27.05.2014 01:03
- önskar tvåstatslösning

Under påve Franciskus besök i Betlehem på Västbanken uttalade han sig om Israel-Palestina-konflikten. I ett möte med palestiniske presidenten Mahmoud Abbas uttalande sig påven. – Tiden har kommit för då vi måste få ett slut på denna situation som har blivit allt mer oacceptabel, säger Påve Franciskus enligt AP. Han uttalade sitt stöd för Palestina, men menade också att förhandlingar, uppoffringar krävs av båda parter för att kunna nå en tvåstatslösning.

En reflektion....

Faksimile från Livets Ords tidning Magazinet augusti 1989 - Arafat och Sten Andersson

I slutet på 80-talet var Arafat i PLO palestiniernas ledare. Man kan säga att Arafat hade samme position som Abbas har blant dagens Palestiner. Trots PLO:s uttalade mål, att kasta Israelerna i havet, tog Sveriges utrikesminister Sten Andersson (s) öppet ensidigt parti för Arafat gentemot Israel och Yitzhak Shamir. Israel vänner, vid den tiden, var mycket kritiska till att Sveriges utrikesminister överhuvudtaget ville träffa Arafat. En av de som var mest framträdande i sin kritik, var Ulf Ekman.

Undrar hur Ekman tänker nu som hans andliga överhuvud Påve Franc, kramar om ”dagens Arafat”, Abbas. Påven säger Abbas är en fredens man.

T. Steen